Artikkelin kirjoittaja on näyttötutkinnon suorittanut pieneläinhoitaja. Hän on kouluttautunut myös manuaaliterapeutiksi, ja hoitaa nykyään koiria, kissoja ja hevosia osteopatian, laserterapian ja bioresonanssiterapian avulla.
Bioresonanssiterapiaa koirien hoidossa
Kirjoittaja Janina Råstedt
Kun ensimmäisen kerran kuulin bioresonanssihoidosta, olin skeptinen – jopa minä, joka yleensä suhtaudun avoimesti miltei kaikkeen. Mutta tämä kuulosti jotenkin liian helpolta, että pienen laitteen avulla saisi helpotusta niin moneen vaivaan? Muutama kuukausi myöhemmin olin vakuuttunut – oma aviomieheni sekä minä itse olimme saaneet valtavasti apua tästä hoitomuodosta, siinä missä perinteinen lääketiede ei ollut onnistunut. Siitä alkoi matkani eläinten bioresonanssimaailmaan. Tässä artikkelissa pyrin antamaan kuvan siitä, mikä tämä bioresonanssi on, ja mihin sitä käytetään.
Bioresonanssi lyhyesti
Bioresonanssiterapia on osa energialääketiedettä. Energialääketieteeseen kuuluu eri hoitomenetelmiä, joiden teho perustuu kehon energiakentän muokkaamiseen. Tähän ryhmään kuuluu esimerkiksi akupunktio ja Bowenterapia. Lääketiede ei vielä tunnista tätä näkymätöntä energiakenttää, bioenergiaa, joka on monen täydentävän hoitomenetelmän perustana. Kuitenkin jokaisessa kulttuurissa on parannettu energiaa liikuttamalla. Bioresonanssiterapiassa yhdistyy tämä ikivanha energiaperiaate ja nykytekniikka.
Bioresonanssiterapia mittaa, analysoi ja työstää kehon lähettämiä elektromagneettisia frekvenssejä, taajuuksia. Kehomme solut kehittävät pieniä sähköimpulsseja, jotka vaikuttavat ympäröiviin soluihin. Solut jatkuvasti reagoivat näihin värähtelyihin, ja säätelevät näin toimintansa. Sairaassa ihmisessä – tai eläimessä – näiden värähtelyiden kaava on muuttunut. Samalla tavalla, mikäli solua rasittaa esimerkiksi jokin bakteeri, myrkky tai loinen, myös tämän solun lähettämät värähtelyt ovat muuttuneet terveen soluun verrattuna. Saksalaiset tiedemiehet, mm. Reinhold Voll 1950- ja 60-luvulla sekä Paul Schmidt 1970-luvulla alkoivat ymmärtää miten tämä elektromagneettinen säteily toimii ja miten sitä pystymme mittaamaan. He havaitsivat, että kun kehossa syntyy jokin ongelma, tietyt taajuudet muuttuvat. Ensin vähän, mutta ajan kanssa enemmän ja enemmän. Lopulta ilmenee ongelma sairautena. Sairauteen liittyvä tyypillinen oireilu tai muutos laboratorionäytteissä esiintyy vasta, kun taajuudet jo poikkeavat aika paljon normaaliarvoista. Eli se, mikä aluksi on vain pieni muutos energiatasolla, muuttuu matkan varrella suuremmaksi häiriöksi.
Vuosien varrella on mitattu miten taajuudet ovat muuttuneet eri ongelmissa ja sairauksissa. Tietopankkiin on tallennettu tuhansia eri taajuusspektroja, ja näitä käytetään nyt bioresonanssilaitteiden ohjelmissa. Laitteella lähetetään kehoon tiettyjä taajuuksia tai taajuuspaketteja, joiden kokoonpano riippuvat mitattavasta asiasta (esimerkiksi vitamiini, mineraali, iho-ongelma, korvaongelma…), ja mittaamme, löytyykö kehosta nämä samanlaiset, tasapainossa olevat taajuudet. Mikäli näin ei ole, on se merkki kehossa olevasta häiriöstä. Näin voidaan etsiä ja paikantaa erilaiset terveysongelmat. Esimerkki: Koiralla on ärtynyt iho. Johtuuko se ruoka-aineyliherkkyydestä? Mihin aineeseen se mahdollisesti reagoi? Johtuuko se loisista, bakteereista, hiivasienistä? Onko koko ruoansulatusjärjestelmä tasapainossa? Onko ongelma levinnyt myös korvakäytävään? Kun on saatu kokonaiskuva koiran terveydentilasta, hoito – jota bioresonanssiterapiassa kutsutaan tasapainottamiseksi tai harmonisoimiseksi – voi alkaa. Löydetyt epätasapainossa olevat taajuudet harmonisoidaan lähettämällä ”oikeanlaiset” eli tasapainossa olevat taajuudet takaisin kehoon tärkeysjärjestyksessä ja niin kauan, kunnes kehon omat taajuudet ovat taas tasapainottuneet, eli harmonisointi on tapahtunut.
Tämä ei tietenkään vielä tarkoita, että ongelma on kertaheitolla poistunut ja koira on taas terve. Saavutettu tasapaino on lähinnä merkki siitä, että elimistön omat paranemismekanismit on herätetty, ja keho on nyt tietoinen ongelmasta ja voi keskittyä sen korjaamiseen. Uusintakäsittely on hyvä tehdä 4-7 päivän sisällä, ja näin on hyvä jatkaa kunnes koira on täysin terve. Yksilölliset vaihtelut ovat kuitenkin suuret. Joillekin viikoittainen hoito esimerkiksi kuukauden ajan on tarpeellinen, toiselle voi jo yksikin hoitokerta auttaa paljon. Muistan erään pikkukoiran joka eri syistä ei päässyt uusintakäsittelyyn kuin pari viikkoa ensitapaamisen jälkeen – ja oli uudelleen tavatessa täysin kunnossa! Mutta yleissääntönä voidaan pitää, että pitkään jatkunut ongelma tarvitsee enemmän hoitokertoja kuin sellainen vaiva, joka ei ole vielä päässyt kroonistumaan.
Mukava hoitomuoto
Varsinainen hoitotapahtuma on minun käyttämälläni laitteella Rayocomp PS 10 koiralle varsin mukava ja stressivapaa. Koirille ja hevosille on kehitetty erikokoiset selkämanttelit, jotka ovat tehty metallilankoja sisältävästä kankaasta. Nämä kangasilmaisimet kytketään johdolla bioresonanssilaitteeseen, joka on nyt valmis analysoimaan kehon erittämiä elektromagneettisia värähtelyjä. Kissoille toimii parhaiten tuo sama mantteli laitettuna kuljetuslaatikon lattialle, jolloin kissa saa olla täysin rauhassa omassa häkissään koko analyysin ja harmonisoinnin aikana.
Usein analyysissä lähdetään liikkeelle ihan perusasioista. On hyvä ensin bioresonanssilaitteella tarkistaa, onko eläimen energiataso ja akupunktiomeridiaanit tasapainossa, jotta keho jaksaa paremmin hoitaa mahdollisia ongelmia kuntoon. Sen jälkeen voidaan analysoida esim. vitamiini- ja mineraalitasapaino, kehossa olevat haitalliset aineet (esimerkiksi raskasmetallit tai ympäristömyrkyt) sekä tärkeä happo-emästasapaino. Tämän alkuanalyysin jälkeen siirrytään analysoimaan kehossa esiintyvät bakteerit, virukset, loiset ja sienet, sekä kehon muut toiminnot – hengitystiet, ruoansulatusjärjestelmä, silmät, korvat, iho, luusto, lihakset ja nivelet jne, ja näiden tyypillisimmät sairaudet. Kun keho on analysoitu ja kokonaiskuva alkaa kirkastua, terapeutti valitsee eläimelle sopivat harmonisointiohjelmat ja kehon tasainottaminen voi alkaa. Tässä vaiheessa lähes kaikki eläimet rentoutuvat silmin nähden, koska hoito tuntuu erittäin mukavalta.
Bioresonanssihoito on täysin vaaraton, varsinkin Rayocompin laitteilla tehtävä Paul Schmidtin mukainen bioresonanssi, koska tämä variaatio on keholle bioresonanssimenetelmistä lempein. Humaanipuolella hoitoa ei kuitenkaan suositella raskaana oleville naisille, jotta kuona-aineet eivät elimistön puhdistuksen aikana menisi istukan kautta sikiöön. Imetyksen aikana vältetään myös vahvasti puhdistavia hoitoja. Suositukset ovat samat myös eläinten hoidossa.
Nyt on syytä muistuttaa siitä, että bioresonanssiterapia EI korvaa eläinlääkärin tekemiä tutkimuksia, eikä sillä tehdä diagnooseja. Laiteella ei voi mitata esimerkiksi veriarvoja, vaan laite ilmoittaa vain mahdollisesta epätasapainosta. Bioresonanssiterapialla pyritään vahvistamaan kehoa ja siten tukea vastustuskykyä. Mikäli analyysin aikana tai eläintä seuraamalla tulee esiin asioita, jotka viittaavat johonkin eläinlääkärin hoitoa vaativaan sairauteen, terapeutti ohjaa asiakastaan eteenpäin. Tämä vaatii myös tietoa ja taitoa terapeutilta.
Koulutus
Suomessa on hyvin rajalliset mahdollisuudet opiskella bioresonanssia. Lyhyen peruskoulutuksen on mahdollista saada erään vantaalaisyrityksen kautta, mutta yleensä bioresonanssilaitteen ostajalta vaaditaan tai ainakin toivotaan sopiva koulutus, esimerkiksi eläinpuolella eläintenhoitajan ammattitutkinto (klinikkaeläinhoitaja) tai eläinfysioterapiakoulutus. Käytännön työssä terapeutilta vaaditaan hyvä tietämys eri eläinlajien anatomiasta, fysiologiasta, sairauksista ja ravinnosta. Bioresonanssiterapia toimii todella hyvin yhdistettynä muihin hoitomuotoihin, jolloin taustalla on hyvä olla myös muita hoitokeinoja, tai ainakin mahdollisuus yhteistyöhön muiden terapeuttien kanssa. Esimerkiksi jos koiralla on selkävaivoja, pelkkä bioresonanssihoito ei riitä, mikäli ongelma johtuukin lukkiutuneista niskanikamista – tällöin ensisijainen hoito olisi esimerkiksi osteopatiaa, ja vasta tukihoitona bioresonanssia.
Laitteen valmistajalta tai jälleenmyyjältä saa koulutuksen laitteen käyttöön ja sen toimintoihin, ja useimmat valmistajat järjestävät myös itse lisäkoulutuksia vähintään kerran vuodessa.
Bioresonanssi meillä ja muualla
Suomessa bioresonanssiterapia on vielä melko tuntematon hoitomuoto, vaikka sitä käytetään jo paljon ympäri koko maailmaa. Pelkästään Saksassa yli 5.000 lääkäriä, eläinlääkäriä, ravintoterapeuttia ja luontaishoitajaa käyttävät tätä menetelmää työssään. Venäjällä on suuria bioresonanssiklinikoita. Suomessakin on saatavilla hoitoa ihmisille eri puolilla maatamme, ja ainakin nettisivujen perusteella muutama hoitaa myös eläimiä – mutta vain karvanäytteestä. Silloin eläimestä otetaan pieni karvanäyte, näyte analysoidaan bioresonanssilaitteen avulla ja tasapainoon tarvittavat taajuudet ladataan nestetippoihin, joita annostellaan eläimelle päivittäin. Itse en ole tätä menetelmää kovin usein käyttänyt, koska eläimen hoitaminen vastaanotolla tai tallilla, jossa se on kytketty suoraan laitteeseen, on tehokkaampaa. Saan myös paljon tietoa eläimestä tarkkailemalla sen koko olemusta hoidon aikana.
Tassukertomuksia
Iso asiakasryhmä vastaanotollani tällä hetkellä on ruoka-aineyliherkkyyksistä kärsivät koirat. Lähes jokainen niistä on jo pitkään kärsinyt kutisevasta ihosta, korvatulehduksista, silmävuodoista, tulehtuneista tassuista ja/tai ruoansulatusvaivoista. On todettu hiivasientä, on kokeiltu eri lääkekuureja ja dieettiruokia, mutta ongelmat vain jatkuvat. Näissä tapauksissa analysoin ensin, mille ruoka-aineille koira reagoi, jotta omistaja voi hankkia koiralleen sopivaa ruokaa. Sen jälkeen keskityn hiivasieniin, bakteereihin ja muihin mahdollisiin ongelmiin, sekä tietenkin elimistön vastustuskyvyn nostamiseen. Useimmiten koirissa huomataan selkeä muutos parempaan jo parin hoitokerran jälkeen. Monta kertaa olen myös saanut kuulla, miten koirasta on tullut iloinen, pirteä ja seurallinen.
Eräs jo aikuinen pikkukoira kävi vastaanotollani vatsavaivojen takia. Omistaja mainitsi myös että se joskus käyttäytyy kuin sillä olisi hengitysvaikeuksia, useimmiten syömisen yhteydessä. Ongelma oli jo jatkunut jonkin aikaa, eikä eläinlääkäri pinnallisella tutkimuksella ollut löytänyt mitään erikoista. Pienen etsivätyön jälkeen olimme bioresonanssilaitteen avulla saaneet selville, että koira luultavasti kärsi nielurisa- ja suutulehduksesta. Omistaja vei koiransa toiselle eläinlääkärille, joka todisti että nielurisat olivat tulehtuneet, luultavasti jäljelle jääneen maitohampaan takia, joka oli siis aiheuttanut ärsytystä. Hammas poistettiin, ja koira voi nyt paljon paremmin. Tällä tarinalla haluan siis korostaa sitä, että myös Suomessa perinteinen lääketiede ja energialääketiede voi hyvin toimia vierekkäin, ja tällaisesta yhteistyöstä hyötyisi kaikki – ennen kaikkea eläimet itse, ja niidenhän takia me kaikki teemme tätä hoitotyötä, olipa titteli sitten eläinlääkäri, terapeutti tai ihan vain omistaja. Odotan innolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan.